15.9 C
Nicosia
Friday, May 3, 2024

Χοντραίνει το παιχνίδι για τις συμβάσεις στις παραλίες του Πρωταρά – Ο αντιδήμαρχος «έδωσε» τον Πυρίλλη στο ΤΑΕ

Must read

Χοντραίνει το παιχνίδι για τις συμβάσεις στις παραλίες του Πρωταρά – Ο αντιδήμαρχος «έδωσε» τον Πυρίλλη στο ΤΑΕ

Χοντραίνει το παιχνίδι στον Δήμο Παραλιμνίου σε σχέση με τις εκκρεμούσες συμβάσεις για παροχή διευκολύνσεων στις παραλίες του Πρωταρά (ενοικίαση ειδών θαλάσσιων αθλημάτων και ψυχαγωγίας). Κι αυτό γιατί πλέον στο κάδρο μπαίνει και η Αστυνομία Κύπρου.

Ο αντιδήμαρχος Παραλιμνίου, Αβραάμ Μουλαζίμης, την περασμένη Τετάρτη (05/01) κατήγγειλε τον δήμαρχο, Θεόδωρο Πυρίλλη, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αμμοχώστου.

Του καταλογίζει κατάχρηση εξουσίας και ειδικότερα ότι δεν σεβάστηκε απόφαση της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου στις 2 Δεκεμβρίου σε σχέση με την επαναπροκήρυξη των προσφορών του δήμου για τα 12 υπό διεκδίκηση σημεία από επιχειρηματίες του κλάδου των θαλάσσιων αθλημάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μουλαζίμης κατέθεσε σε ανακριτή του ΤΑΕ ότι ο Θεόδωρος Πυρίλλης, ενώ στη συνεδρία στις 2 Δεκεμβρίου δεν συμμετείχε λόγω ιδιάζουσας σχέση με έναν εκ των ενδιαφερόμενων προσφοροδοτών των διαγωνισμών, στη συνέχεια έδρασε εντελώς αυθαίρετα.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστήριξε ο αντιδήμαρχος, ο κ. Πυρίλλης διευθέτησε παράτυπη συνεδρία της επιτροπής προσφορών του Δήμου Παραλιμνίου την τελευταία ημέρα του 2021, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου, μαζί με άλλους δύο δημοτικούς συμβούλους και διαφοροποίησαν τους όρους των προσφορών.

Κάνει λόγο, δηλαδή, για εκτός νόμου ενέργειες και καταλογίζει στον δήμαρχο αξιόποινες πράξεις.

Φέρεται μάλιστα να καταλόγισε δόλο στον δήμαρχο, Θεόδωρο Πυρίλλη, αφού ανέφερε στο ΤΑΕ Αμμοχώστου, ότι ενώ ο τελευταίος δεν συμμετείχε στη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου στις 2/12/2021 λόγω της σχέσης του με ενδιαφερόμενο προσφοροδότη, εντούτοις αιφνιδιαστικά συγκάλεσε συνεδρία μερικών μόνο μελών της επιτροπής προσφορών του δήμου, για να αλλάξει τους όρους προσφορών και κατ’ επέκταση να αλλοιώσει την απόφαση που λήφθηκε δημοκρατικά στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Παραποίηση εγγράφων

Αυτή δεν είναι η μοναδική εξέλιξη γύρω από την υπόθεση. Σε καταγγελία του δημάρχου Θεόδωρου Πυρίλλη προέβη και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλασσίων Αθλημάτων.

Όπως πληροφορούμαστε, σε επιστολή που ετοιμάστηκε και κοινοποιείται στον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, στον αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, στον αστυνομικό διευθυντή Αμμοχώστου και στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, γίνεται λόγος -ανάμεσα σ’  άλλα- και για παραποίηση εγγράφων του Δημοσίου.

Προβάλλεται ανάμεσα σ’ άλλα η θέση ότι συγκλήθηκε παράτυπα η επιτροπή προσφορών του δήμου στις 31 Δεκεμβρίου. Επεξηγείται ότι ενώ στις 2 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος απείχε από τη συνεδρία επικαλούμενος κώλυμα λόγω ιδιάζουσας σχέσης με προσφοροδότη, εντούτοις αυτοαναιρέθηκε στα τέλη του μήνα διευθετώντας σύγκληση της επιτροπής προσφορών για… δήθεν επικύρωσή τους. Σύμφωνα με τις θέσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλάσσιων Αθλημάτων, ο Πυρίλλης προήδρευσε της επιτροπής προσφορών, η οποία κακώς συνεδρίασε, αφού μόνο τα δύο από τα πέντε στελέχη της ήταν παρόντα. Αντ’ αυτού συμμετείχε ο δήμαρχος στη συνεδρία μαζί με άλλα δύο μέλη της επιτροπής -χωρίς ο ίδιος να είναι μέλος της-, κάτι που είναι παράτυπο.

5ετής πείρα…

Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για παραποίηση εγγράφων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, θέση του συνδέσμου είναι ότι με βάση τον νόμο η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών (ανεξάρτητη αρχή με βάση τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο) είναι αυτή που εγκρίνει τα έντυπα προσφορών τα οποία ετοιμάζονται στη βάση αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων και περιλαμβάνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των προσφορών. Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω γραπτές θέσεις του συνδέσμου, ο κ. Πυρίλλης και τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής προσφορών του δήμου, παραποίησαν τα έντυπα προσφορών και τα τροποποίησαν έτσι ώστε να μην αποτελεί βασική προϋπόθεση η 5ετής πείρα στον κλάδο των θαλάσσιων σπορ για κάποιον προσφοροδότη. Κι αυτό τη στιγμή που ο ίδιος απείχε από την επίμαχη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου λόγω ασυμβίβαστου και δη της σχέσης του με ενδιαφερόμενο πρόσωπο…

Αμέσως μετά δημοσιεύτηκαν

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Π», στις γραπτές καταγγελίες του οργανωμένου σώματος των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τα θαλάσσια αθλήματα, σημειώνεται ότι αμέσως μετά την παράτυπη συνεδρία της επιτροπής προσφορών του δήμου, τα έντυπα για τις προσφορές δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της τοπικής αρχής. Με απλά λόγια, παρουσιάζεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια, για την οποία «φωτογραφίζεται» ο δήμαρχος Παραλιμνίου.

Και στον γενικό ελεγκτή

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλάσσιων Αθλημάτων, θα υποβάλει τις καταγγελίες του και γραπτώς στον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Πυρίλλης: «Καθαρός ουρανός»

Την Παρασκευή (07/01) ο «Π» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί καταγγελίας του στο ΤΑΕ Αμμοχώστου από τον αντιδήμαρχο, Αβραάμ Μουλαζίμη.  Ο κ. Πυρίλλης, ανέφερε ότι «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται». Και πρόσθεσε: «Να κοπιάσει ο οποιοσδήποτε, να διερευνήσει ό,τι θέλει».

Ο δήμαρχος μας παρέπεμψε σε τοποθετήσεις που είχε κάνει νωρίτερα εντός της προχθεσινής ημέρας, με αφορμή τη διαμαρτυρία των επαγγελματιών της Τοπικής Ομάδας Πρωταρά του Παγκυπρίου Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει δημοσίως τίποτε άλλο.

Η επίμαχη συνεδρία και οι καταγγελίες Μουλαζίμη             

Στη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου στις 2 Δεκεμβρίου συμμετείχαν τα εννέα από τα 13 μέλη του. Προήδρευσε ο αντιδήμαρχος Αβραάμ Μουλαζίμης. Κι αυτό γιατί ένας από τους τέσσερις που απουσίαζαν ήταν ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας, ο κ. Πυρίλλης απουσίαζε, αφού σύμφωνα με τον δημοτικό γραμματέα, του είχε αναφέρει ο ίδιος ότι δεν θα παρευρισκόταν «λόγω ιδιάζουσας σχέσης με έναν εκ των προσφερόντων των διαγωνισμών 11/21, 12/21, 13/21 και 17/21».

Αντικείμενο της συνεδρίας ήταν οι προσφορές «για εξασφάλιση άδειας παροχής διευκολύνσεων σε παραλίες που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου». Με απλά λόγια οι συμβάσεις διάρκειας πέντε ετών για τα 12 διαθέσιμα σημεία στην παραλία του Πρωταρά που διεκδικούν επιχειρηματίες του κλάδου των θαλάσσιων αθλημάτων.

Στη συνεδρία συζητήθηκαν τα δεδομένα σε σχέση με τις προηγούμενες προσφορές που είχαν προκηρυχθεί, τα προβλήματα στις διαδικασίες και αφού πρώτα ακούστηκαν οι θέσεις των νομικών συμβούλων, αποφασίστηκε η επαναπροκήρυξή τους.

Τα πρακτικά της συνεδρίας καταλήγουν με την εξής αναφορά:

«Το δημοτικό συμβούλιο μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και αφού έλαβε υπόψη όλα όσα πιο πάνω έχουν αναφερθεί τόσο από τους νομικούς συμβούλους όσο και από τους υπηρεσιακούς αποφάσισε την προκήρυξη προσφορών για παροχή διευκολύνσεων στις παραλίες του δήμου σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμου ΚΕΦ59 και των σχετικών κανονισμών ΚΔΠ 397/2013 με προϋπολογισμό ως ακολούθως:

1. Γλυκύ Νερό €1.500 ανά έτος

2. Σκουταρόσπηλιοι €5.000 ανά έτος

3. Λούμα €8.000 ανά έτος

4. Περνέρα €8.000 ανά έτος

5. Ποτάμι €8.000 ανά έτος

6. Βρύση Δ €15.000 ανά έτος

7. Βρύση Α1 €15.000 ανά έτος

8. Βρύση Α2 €15.000 ανά έτος

9. Fig Tree Bay (Capo Bay) €15.000 ανά έτος

10. Fig Tree Bay (Nausicaa) €15.000 ανά έτος

11. Βυζακιά €5.000 ανά έτος

12. Νησσιά €1.500 ανά έτος.

Ακολούθησε στις 31/12 η επίμαχη συνεδρία της επιτροπής προσφορών του δήμου, η οποία σύμφωνα με τα όσα της καταλογίζονται, αντί να επικυρώσει ως όφειλε την πιο πάνω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενήργησε κατά το δοκούν, αλλοιώνοντας τους όρους των προσφορών.

Να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος Αβράαμ Μουλαζίμης, σε ανάρτησή του λίγες ώρες μετά τη συνεδρία της επιτροπής προσφορών, έκανε σοβαρές καταγγελίες, καταλογίζοντας κατάχρηση εξουσίας στον κ. Πυρίλλη και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υποκινείται από αλλότρια κίνητρα. Τόνισε, χαρακτηριστικά, πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Αυτούσια η γραπτή του τοποθέτηση: «Παράτυπη συνεδρία δημάρχου και δύο δημοτικών συμβούλων για την παροχή διευκολύνσεων στις παραλίες (ενοικίαση ειδών θαλάσσιων αθλημάτων και ψυχαγωγίας).

Να παραιτηθούν ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Καράς και Κυριάκος Ιωακείμ.

Τους καταγγέλλω δημόσια για κατάχρηση εξουσίας στον υπουργό Εσωτερικών, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στον γενικό εισαγγελέα, στον αρχηγό της Αστυνομίας, στον γενικό ελεγκτή και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Καταγγέλλω δημόσια τον δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη και τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Καρά και Κυριάκο Ιωακείμ οι οποίοι συνεδρίασαν παράτυπα σήμερα τελευταία ημέρα του χρόνου για το θέμα της παροχή διευκολύνσεων στις παραλίες (ενοικίαση ειδών θαλάσσιων αθλημάτων και ψυχαγωγίας). Αν είναι δυνατόν την τελευταία ημέρα του χρόνου ο δήμαρχος και οι δύο στενοί του συνεργάτες έσπευσαν ετσιθελικά να συνεδριάσουν παράτυπα, να αλλάξουν την απόφαση και να την κοινοποιήσουν μάλιστα και στον κόσμο του Παραλιμνίου μέσω γραπτού μηνύματος.

Η σημερινή συνεδρία του δημάρχου και των δύο στενών του συνεργατών είναι παράτυπη εφόσον δεν υπήρχε απαρτία. Η πράξη τους αποτελεί κατάχρηση εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο ο δήμαρχος και οι δύο στενοί του συνεργάτες Καράς και Ιωακείμ θέλησαν παράτυπα να αλλάξουν την προηγούμενη πλειοψηφική απόφαση της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου. Ουσιαστικά πρόκειται για παραποίηση των πρακτικών της προηγούμενης απόφασης κάτι που αποτελεί μεταξύ άλλων και ποινικό αδίκημα.

Αυτή είναι η παράτυπη συμπεριφορά του δημάρχου και των δύο στενών του συνεργατών του. Εν έτη 2021 με αυτό το καθεστώς λειτουργεί ο Δήμος Παραλιμνίου. Μετά και από αυτή τους την παράτυπη ενέργεια δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να παραιτηθούν άμεσα και οι τρεις.

Ο δήμαρχος πολλές φορές δήλωσε δημόσια ότι θα παραιτηθεί. Προσωπικά και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, δεν ενδιαφέρομαι για τη δημαρχία. Καλώ τον δήμαρχο να τηρήσει την υπόσχεσή του για παραίτηση, να παραιτηθούν και οι δύο στενοί του συνεργάτες και όταν το πράξουν θα παραιτηθώ και εγώ και το δημοτικό συμβούλιο να εκλέξει νέο δήμαρχο.

Όταν ο ίδιος ο δήμαρχος και οι δύο στενοί του συνεργάτες δεν σεβάστηκαν την πλειοψηφική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ενέργησαν παράτυπα, πώς θα σεβαστούν τον δημότη Παραλιμνίου;

Υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα που αφορούν τον Δήμο Παραλιμνίου και για αυτό καλώ τους αρμοδίους να διορίσουν άμεσα ποινικούς ανακριτές. Είμαι έτοιμος να καταθέσω.

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά. Ήμουν και θα είμαι πάντα δίπλα σε όλους τους δημότες».

Σαφείς αιχμές από τον Θεόδωρο Πυρίλλη σε ό,τι αφορά την προκήρυξη προσφορών

«Να ‘φωτογραφίζουν’ τους ίδιους»

Τη θέση ότι τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων θέλουν οι προσφορές να προκηρυχθούν στα δικά τους μέτρα, διατύπωσε ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης.

Μιλώντας προχθές για την εκδήλωση διαμαρτυρίας του συνδέσμου έξω από το δημαρχείο, είπε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος εφαρμόζει τους νόμους του κράτους, καθώς και τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς.

Υποστήριξε ότι η επιτροπή προσφορών του δήμου προχώρησε στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τις νομικές γνωματεύσεις που είχε από τους νομικούς συμβούλους.

Ειδικότερα για τα μέλη του συνδέσμου, ανέφερε ότι «αυτοί οι άνθρωποι, θέλουν οι όροι των προσφορών να φωτογραφίζουν τους ιδίους και στα ποσά τα οποία θέλουν. Για παράδειγμα, το πιο υψηλό σημείο παροχής υπηρεσιών στον Πρωταρά είναι 15 χιλιάδες ενώ στην Αγία Νάπα είναι 50 χιλιάδες. Ο Δήμος Παραλιμνίου εισπράττει 110 χιλιάδες, ενώ ο Δήμος Αγίας Νάπας εισπράττει 200 χιλιάδες και με τρία σημεία λιγότερα».

Εξάλλου, σε γραπτή τοποθέτηση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή σημείωσε: «Δεν επιθυμώ να συγκρουστώ με τους διαχειριστές θαλασσίων αθλημάτων. Είναι δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, είναι δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται και είναι δικαίωμά τους να αποταθούν στη δικαιοσύνη εάν κρίνουν ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους. Επιμένουν όπως στις προσφορές υπάρχει πρόνοια ότι οι προσφοροδότες πρέπει να έχουν πείρα 5 ετών ‘στο συγκεκριμένο σημείο’. Συνεπώς θέλουν οι προσφορές να φωτογραφίζουν τους ιδίους για να συνεχίσουν να διατηρούν τα πόστα τους το οποίο είναι αντίθετο με τη νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Δήμος Αγίας Νάπας με 9 παραλίες εισπράττει 200.000 ευρώ ετησίως. Ο Δήμος Παραλιμνίου με διπλάσιο χρόνο εργασίας (λόγω καιρικών συνθηκών) και με 12 παραλίες εισπράττει 110.000 ευρώ ετησίως. Στις χρυσές παραλίες του Πρωταρά το υψηλότερο ποσό που καταβάλλεται είναι €15.000 τον χρόνο ενώ στην Αγία Νάπα το υψηλότερο ποσό είναι σχεδόν €50.000 τον χρόνο. Οι παραλίες του Πρωταρά και τα έσοδά τους, ανήκουν στους δημότες του Δήμου Παραλιμνίου. Ο δήμος ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς νόμους και τους νόμους του κράτους. Ο δήμαρχος υλοποίησε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και η Επιτροπή Προσφορών τις προκήρυξε συμμορφούμενη με τις ξεκάθαρες νομικές γνωματεύσεις που έλαβε για το συγκεκριμένο θέμα. Εάν οι εν λόγω επιχειρηματίες επιθυμούν να διατηρήσουν τα πόστα τους, να λάβουν μέρος και να κερδίσουν τον διαγωνισμό που γίνεται με διαφανείς διαδικασίες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προσυνεννοήσεις και συμπράξεις. Οι παραλίες του Πρωταρά δεν είναι τσιφλίκι ή κοτσιάνι κανενός».

ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ

«Ένα εκατομμύριο

ετήσιος τζίρος»

Η φασαρία που γίνεται για το όλο θέμα, για άτομα που παρουσιάζονται ως γνώστες της όλης υπόθεσης, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη.

Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Παίζονται περισσότερα χρήματα απ’ όσα μπορεί να υπολογίσει κάποιος. Άτομο που μίλησε στον «Π» έκανε λόγο για τζίρο ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως σε συγκεκριμένα σημεία.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το θέμα των προσφορών και οι όροι σ’ αυτές απασχολούν εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόσωπο με γνώση της προϊστορία μίλησε για μια συνάντηση επί θητείας Σωκράτη Χάσικου στο Υπουργείο Εσωτερικών περί το 2014 με εκπροσώπους του Παγκυπρίου Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων και άλλων εμπλεκόμενων με το θέμα.

«Σ’ αυτή τη συνάντηση είχε παρουσιάσει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία στην ουσία έδινε επιχειρήματα σε όσους υποστήριζαν πως η 5ετής πείρα για τους προσφοροδότες, ευνοούσε συγκεκριμένους επιχειρηματίες» ανέφερε στον «Π» πρόσωπο καλά πληροφορημένο για την όλη υπόθεση.

Και συνέχισε: «Είναι αυτό που σήμερα αποτελεί θέση και του Θεόδωρου Πυρίλλη. Υποστηρίζει πως με το να μπαίνει η 5ετής πείρα ως βασική προϋπόθεση ευνοούνται όλοι όσοι είχαν στο παρελθόν συμβάσεις. Αυτή η θέση στέκει εν μέρει. Και λέω εν μέρει, γιατί αν ένας επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να διεκδικήσει ένα σημείο με θαλάσσια αθλήματα στον Πρωταρά, μπορεί να το πράξει ακόμη κι αν ο ίδιος δεν έχει 5ετή πείρα. Μπορεί να υποβάλει προσφορά μέσω ενός υπαλλήλου επιχείρησης με θαλάσσια σπορ και ο οποίος να έχει πείρα πέντε ετών».

Σίγουρα, πάντως, το θέμα των συμβάσεων στα 12 σημεία στα δημοτικά όρια Παραλιμνίου, δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ. Ήδη έχουν γίνει πολλά ευτράπελα. Από το 2018 η κατάσταση έχει μπει σε ένα τέλμα με τον Δήμο Παραλιμνίου και τους επιχειρηματίες να διαφωνούν  (αλλαγή σημείων-διαύλων) να γίνεται ιεραρχική προσφυγή από τους ιδιοκτήτες εταιρειών θαλασσίων σπορ στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών και τη Βουλή, λόγω και της αδυναμίας της επαρχιακής διοίκησης να δώσει λύση, να μεσολαβεί καταλήγοντας να δώσει παρατάσεις στις συμβάσεις…

Ενδεικτική είναι και η ακόλουθη ανακοίνωση από πλευράς του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων στις 24/05/2020: «Εν μέσω πανδημίας Covid-19 με ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις και ζημιές στις   επιχειρήσεις ειδικά του κλάδου μας, ο δήμαρχος   Παραλιμνίου κ. Πυρρίλης προκαλεί με τις ενέργειές του τη δική του «τρικυμία» στους επαγγελματίες του κλάδου θαλασσίων αθλημάτων, Παραλίμνι – Πρωταρά. Με ετσιθελική νοοτροπία, απειλές και διασπαστικές κινήσεις   ανατρέπει τις ισορροπίες στον τοπικό σύνδεσμο των επαγγελματιών του κλάδου στην περιοχή Παραλιμνίου στο θέμα των προσφορών και της ομαλής επαναλειτουργίας των σημείων – διαύλων περιοχών παροχής υπηρεσιών θαλασσίων αθλημάτων και ψυχαγωγίας. Εκκρεμούσης ιεραρχικής προσφυγής που κατέθεσαν οι επαγγελματίες του κλάδου στην Κεντρική  Επιτροπή  Παραλιών (ΚΕΠ) για την οποία αναμένουμε  σχετική απόφαση. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος   Παραλιμνίου εκπρόθεσμα προχωρεί στη διαδικασία προσφορών και παρά τη σχετική απόφαση παράτασης των αδειών που έδωσε η Βουλή τον Ιούνιο του 2019, ο δήμαρχος Παραλιμνίου συμπεριφέρεται ως απόλυτος άρχοντας χωρίς να λαμβάνει κανέναν υπόψη. Επειδή   το ποτήρι της αντοχής και της υπομονής έχει εξαντληθεί   είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιοποιήσουμε τη στάση   του δημάρχου Παραλιμνίου και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ως κλάδος ό,τι η πανδημία της Covid-19 άφησε όρθιο, να το γκρεμίσουν οι προκλητικές ενέργειες του κ. Πυρίλλη. Δυστυχώς έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαβούλευσης με τον δήμαρχο, δεν έχουμε άλλη διέξοδο από το να καταδικάσουμε τις πολιτικές του δημάρχου και να προχωρήσουμε στη λήψη δυναμικών μέτρων προστατεύοντας τις εργασίες και τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Χατζηδημητρίου: «Ο δήμαρχος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του…»

Οι επαγγελματίες της Τοπικής Ομάδας Πρωταρά του Παγκυπρίου Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων προχθές έκανε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Παραλιμνίου με αντικείμενο την προκήρυξη προσφορών από τον δήμο για παροχή διευκολύνσεων σε σημεία παραλιών.

Συγκεκριμένα, μέλη του συνδέσμου διαμαρτυρήθηκαν για ενέργειες και αποφάσεις του δημάρχου Παραλιμνίου για κήρυξη προσφορών οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, «παραβιάζουν τον Νόμο περί Προστασίας της Παραλίας, τους υφιστάμενους κανονισμούς, τις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών και τις πρόνοιες των σχετικών προσφορών-συμβάσεων».

Ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας δήλωσε πως «ο δήμαρχος Παραλιμνίου προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού και το δημοτικό συμβούλιο δεν συμμετείχε στη λήψη αυτής της απόφασης. Τουναντίον το δημοτικό συμβούλιο είχε αντίθετες απόψεις αντίθετες αποφάσεις τις οποίες ο δήμαρχος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του».

Πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εναντίον της προκήρυξης προσφορών. Εδώ και τρία χρόνια, παρακαλούσαμε τον κύριο δήμαρχο να βγει σε προσφορές, καθυστερούσε να βγει, παραβίαζε τη νομοθεσία και αναγκαζόταν η Βουλή να συνέρχεται για να δίνει παράταση ισχύος στις άδειες μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο στις παραλίες».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου «απαιτείται πενταετής πείρα για κάποιον να κάνει αυτή τη δουλειά», γιατί όπως εξήγησε, «με την πείρα μπορείς να αναγνωρίσεις τις καιρικές συνθήκες, μπορείς να αναγνωρίσεις τις ιδιαιτερότητες της θάλασσας της περιοχής όπου εργάζεσαι και θα προστατεύσεις τον εξοπλισμό σου. Ακόμα αφαιρώντας αυτή την επαγγελματική πείρα πολλαπλασιάζονται τα αντικείμενα που ένας προσφοροδότης μπορεί να κάνει χρήση στην παραλία».

«Ο δήμαρχος», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου, «ήρθε και τριπλασίασε σε συγκεκριμένη περιοχή του Πρωταρά, τα μηχανήματα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν 100% συνθήκες συμφόρησης ατυχημάτων. Στο παρελθόν αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που ενδεχομένως να δημιουργούν αυτά τα σημεία, με ρύθμιση του τότε υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και νυν προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήρθε επιτόπου, και ρυθμίσαμε το θέμα λειτουργίας με πέντε κεντρικά σημεία στον Πρωταρά με πλατφόρμες ούτως ώστε τα σκάφη να λειτουργούν από μια απόσταση από την παραλία για να μην επηρεάζονται οι λουόμενοι και να αυξηθεί και ο χώρος που οι κολυμβητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως προβλέπει ότι θα γίνει «μετακίνηση αυτών των επιχειρήσεων στις βραχώδεις περιοχές», ενώ είπε ότι σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων «ο χώρος ο οποίος προτείνεται να γίνει αυτή η δραστηριότητα, δεν προσφέρεται για αυτή τη δουλειά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

                   

Source: politis.com.cy

- Advertisement -AliExpress WW

More articles

- Advertisement -AliExpress WW

Latest article